De leukste kerstfilms voor fijne filmavondjes

Snowman
Snowman

It’s the most wonderful time, of the year! Of nouja, het is de tijd om lekker op de bank te ploffen met warme chocolademelk en andere snacks, je beentjes omhoog te doen en lekker nostalgisch je favoriete kerstfilms te kijken! Wij hebben de onze voor je op een rijtje gezet en geven tips voor een sneeuwige, romantische, hilarische en familie geschikte kerst!

Sneeuwige kerst
Soms wil je gewoon tijdens kerst een film kijken met lekker veel sneeuw erin. Je wordt er vrolijk van en geeft je een fijne winterse beleving, zonder kou te lijden. Met deze sneeuwige films smaakt je warme chocomel nóg lekkerder en krijg je direct zin om dikke foute kersttruien aan te doen!
.
The Snowman
The Snowman is een mooie short film die wordt ingeleid door een jonge David Bowie, waarna er een tekenfilm over een jongetje volgt die een sneeuwpop maakt die ‘s nachts tot leven komt en waar hij mee op avontuur gaat. In de film wordt er niet gesproken, maar je krijgt er prachtige kerstmuziek voor terug (het nummer van de film, Walking in the Air, is ontzettend beroemd). Genomineerd voor een Oscar en een echte klassieker en kerst must see!
.
Frozen
‘Sneeuwiger’ dan Frozen ga je het niet krijgen, en ondanks het feit dat de film eigenlijk zo goed als niks met Kerst te maken heeft, blijf je ‘m toch vaak kijken in de kerstperiode. Kinderen vinden het geweldig en die winterse beleving is 100% gegarandeerd. Dus geniet vooral van deze winterse animatie en zing vooral mee met de ondertussen beroemde nummers van deze film!
.
The Chronicles of Narnia
De leeuw, de heks en de kleerkast. Wauw wat blijft deze film toch bijzonder! Een echt sprookje, waarin vier kinderen via een kleerkast in een magische wereld vol sneeuw, magie en pratende dieren terecht komen. Eenmaal daar nemen ze het samen met de Leeuw Aslan op tegen de Witte Heks, die Narnia in een eeuwige winter houdt. Laat je lekker meeslepen door deze betoverende klassieker!
.
Hjem Til Jul
Hjem Til Jul is een door Netflix geproduceerde Noorse serie over single girl Johanne die zegt dat ze een vriendje heeft om van het gezeur van haar familie af te zijn. Wanneer haar ouders haar zogenaamde vriend willen ontmoeten, gaat ze koortsachtig op zoek naar een vriend. Het speelt zich af in leuke Noorse dorpjes met lekker veel sneeuw. Niet te verstaan dat Noors, maar gelukkig hebben we de ondertiteling nog (want de originele versie is veel leuker dan de nagesynchroniseerde Engelse versie).
.
Groundhog Day
Net als Frozen heeft deze film geen fluit met Kerst te maken. Sterker nog, het thema van de film staat centraal aan een heel bijzondere andere feestdag. De hoofdpersoon Phil, die wordt gespeeld door Bill Murray, moet als weerman in het sneeuwige Noord-Amerika een reportage maken over deze feestdag, waar hij helemaal geen zin in heeft. Maar vanaf die avond gebeurt er iets vreemds en verschrikkelijks voor Phil: hij blijft ‘Groundhog Day’ steeds maar opnieuw beleven. Een hilarische klassieker, en als je ervan houdt (de humor is lekker à la Bill Murray namelijk), kijk je hem gegarandeerd volgend jaar opnieuw!

Sneeuw is nou eenmaal kerst. Zelfs in de zomer.
Sneeuw is nou eenmaal kerst. Zelfs in de zomer.

Romantische kerst
Deze films zijn helemaal top voor je als je graag weg zwijmelt bij rom-coms en liefdesverhalen.
.
Bridget Jones serie
Oeh, oeh! Een van mijn persoonlijke favorieten! Deze films zijn natuurlijk ontzettend bekend en populair, en vertellen je het verhaal over de immer geestige, maar de ook altijd worstelend in de liefde vrijgezel Bridget uit Londen. Wanneer Bridget er pijnlijk op gewezen wordt biologische klok begint te tikken, wil ze het roer omgooien. Afvallen, stoppen met roken en overmatig drinken, een succesvolle carrière krijgen en een geweldige man aan de haak slaan. Ze houdt een dagboek bij om deze doelen te bereiken, maar dat gaat lang niet zo makkelijk.  Boordevol met geestige Engelse humor, en veel slapstick momenten. Ik kan deze films honderd keer zien en ik blijf er maar om lachen. Ben je net zo’n fan van Bridget als ik? Dan raad ik je sterk aan om de boekenserie te lezen, is nog veel en veel leuker!
.
Love Actually
‘Duh’. Ja het klopt, de film is door iedereen tot in den treure gekeken, maar toch kijken we hem ieder jaar weer opnieuw. Je volgt maar liefst negen ‘liefdes verhaal’-lijnen, die allemaal met een zekere ‘struggle’ te kampen hebben. De meeste verhaallijnen zijn herkenbaar en omdat het er zoveel zijn, wissel je vrij snel tussen de verhalen door. Misschien kijkt de film daardoor zo lekker weg? Ik kijk ‘m dit jaar in ieder geval gewoon weer!
.
A christmas prince 1, 2, 3
Deze zeer zoete kerstfilms gaan over journaliste Amber die vlak voor Kerst naar Aldovia wordt gestuurd om een persconferentie bij te wonen van de kroonprins Richard, die de troon lijkt over te nemen van zijn pas overleden vader. Richard heeft in de media een slechte reputatie opgebouwd. Wanneer Richard niet op komt dagen, besluit Amber naar het paleis te gaan, waar ze zich voordoet als de nieuwe Amerikaanse docente van de prinses. Nu ze veel in het paleis is, leert ze de mysterieuze kroonprins steeds beter kennen. Zullen de verhalen over de prins kloppen?
.
The Holiday
Oke, het ligt misschien gewoon aan het genre. Maar bingo! Alweer een populaire kerstklassieker die je blijft kijken! In The Holiday wisselen twee vrouwen met een gebroken hart tijdens de Kerst van huis. De een woont in een glamourvol huis in Los Angeles, de ander in een kleine cottage in Engeland. Hoe loopt deze trip voor beide dames af?
.
Miracle on 34th street
Niet zozeer een romantische film, maar wel een film met een echte warme kerstboodschap. Het verhaal gaat over een meisje die niet in de kerstman gelooft, totdat de belangrijkste kerstman in New York, Kris Kringle, een dagje op haar past. Samen met de vriend van haar moeder, advocaat Bryan, moet ze iedereen overtuigen dat de Kris de waarheid spreekt als hij zegt dat hij de kerstman is.

Romantisch
Romantisch

Hilarische Kerst
En soms heb je een lichtere lachfilm nodig tijdens de Kerst. Niet al te veel verhaal, gewoon lekker lachen. Ik deel vijf kerst-komedies met je:
.
Elf
Wanneer een baby per ongeluk wordt meegenomen naar de Noordpool, besluiten de elfen hem op te voeden. De baby wordt ‘Buddy’ genoemd, en leert op de Noordpool om een goede elf te worden. Wanneer ze op de Noordpool niet om zijn enorme omvang en beperkte capaciteiten heen kunnen, vertellen ze hem de waarheid over zijn echte ouders. Buddy komt erachter dat zijn biologische vader op ‘The Naughty List’ staat, en hij laat zich door de kerstman meenemen naar New York om zijn vader te ontmoeten. In deze film kom je de meest idiote en hilarische situaties en avonturen tegen, die je een avondje lachen, gieren brullen garanderen.
.
Bad moms christmas
De hoofdpersonen Amy, Kiki en Carla hebben alle reden om te klagen over hun ‘Bad Moms’. Toch willen ze Kerst met hun vieren. Maar waar ligt de grens voor hun moeders? Is de maat een keer vol? En kies je er dan voor om je moeder aan de kant te zetten of om erover te praten? Een typisch Amerikaanse komedie en damesfilm!
.
The Grinch
Hij is chagrijnig, woont alleen op een berg ver van het stadje Who-ville, heeft een griezelig gezicht en is hartstikke groen. Oja, en hij heeft (in tegenstelling tot de bewoners van Who-ville) een hekel aan Kerst! Wanneer The Grinch zich door Who Cindy (een meisje uit het dorp die The Grinch lijkt te begrijpen) laat overhalen om naar Who-Ville te gaan en zich voor het eerst sinds lange tijd weer openbaar toont, loopt hij weer tegen vernedering aan en hij besluit terug op zijn berg een wraakplan te beginnen! Een klassieke kerstfilm waarbij je maar om het lot van de chagrijnige Grinch blijft lachen. Je kunt de real-life film met Jim Carrey uit 2000 kijken, als je tegen de drukke Jim Carrey kan uiteraard, of de nieuwere animatie uit 2018!
.
The Muppet Christmas Carol
Wie houdt er van de muppets? In deze vrolijke versie wordt de klassieke ‘A Christmas Carol’ van Dickens op een speelse en vrolijke wijze verteld. De muppets nemen veel rollen in, behalve de rol van Scrooge zelf, en zingen er vrolijk op los. Het is leuk om te zien hoe een normaliter vrij serieus verhaal met een duidelijke boodschap ook voor kinderen heel goed te vertalen valt. De film is grappig, mooi en meelevend en een echte must see kerstfilm! Al is het maar om het klassieke verhaal te leren kennen.
.
Fred Claus
Stel je voor: je broer is de kerstman. Je hele jeugd heb je al in zijn schaduw geleefd en hierdoor is er een kloof ontstaan tussen jullie. Dit is het verhaal van Fred Claus. Wanneer Fred gearresteerd wordt en hij zijn broer vraagt hem te helpen, wil de Kerstman dat doen, als Fred belooft naar de Noordpool te komen om hem te helpen. Dat zorgt voor ongemakkelijke situaties..

Lekker lachen!
Lekker lachen!

Familie Kerst
En er is niets zo fijns als samen met het hele gezin een filmpje kijken. Niet alle films hierboven zijn geschikt voor kids, dus deel ik nu vijf films die top zijn voor de kerstperiode en waar kinderen van zullen genieten!
.
Niko en de Vliegende Brigade
Deze film gaat over het jonge rendier Niko. Een buitenbeentje met draaiduizeligheid, die leert om met zijn angsten om te gaan door vlieglessen te nemen van een onhandige eekhoorn. Niko moet uiteindelijk de Kerstman en zijn rendieren te redden die in een noodtoestand verkeren. Zal hem dit lukken?
.
Harry Potter
Nog een favorietje van mij! Ik kijk elk jaar in december de gehele Harry Potter serie uit, en ik denk dat dat voornamelijk komt door de nostalgische gevoelens die eraan vasthangen. Als kind waren ik en mijn broer dól op de magische wereld van Harry Potter en we wilden niets lievers dan een keertje kerst vieren op Zweinstein. De filmserie zit ontzettend goed in elkaar qua details, wat de beleving extra magisch maakt. Het blijft je keer op keer verrassen, en het zijn voor het hele gezin leuke films! Ook papa en mama zullen niet verveeld raken en de avonturen van Harry willen volgen.
.
Het kind van de Gruffalo
Deze topper voor kids speelt zich af in de sneeuw, en geeft je daardoor meteen die extra kerstsfeer. De film gaat over de Gruffalo die zijn kind vertelt dat ze niet het bos in mag gaan, omdat daar de Grote Gevaarlijke Muis woont, en die is dol op Gruffalo’s. Toch besluit ze op zoek te gaan, maar ze kan de Muis niet vinden en twijfelt hierdoor of hij wel bestaat.. Dit gaan je kids echt geweldig leuk vinden! Ook leuk om eerst deel 1 van de Gruffalo te kijken.
.
Polar Express
In de Polar Express volg je het verhaal van Billy, die op kerstavond een trein hoort terwijl hij niet langs het spoor woont. De Polar Express staat klaar om hem samen met andere kinderen mee te nemen naar de Noordpool. Misschien moet je even wennen aan de animaties, maar dit is zo’n warme familie film. Heerlijk om samen mee op de bank te kruipen en lekker weg te kijken!
.
Alle Home Alone films
Ja, dit kan gewoon niet ontbreken als je het over familie films en films voor kids hebt. Een jongetje dat boeven te slim af is en valstreken voor ze klaarzet? Kom op, dit vinden je kinderen echt práchtig. Ze zullen van de bank rollen als ze de gekke boeven voor de zoveelste keer zien vallen of zien ruziën met elkaar. Let dus goed op dat je kinderen niet nét aan die chocomel slurpen wanneer er iets grappigs gebeurt, voordat alles onder de choco-proestbui zit.

Deze films zijn helemaal gezin-proof!
Deze films zijn helemaal gezin-proof!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)